Leven in een ruimte van 2 bij 3 meter is een uitdaging. Waar laat ik in hemelsnaam al m’n spullen?! En hoe kan ik voorkomen dat mijn mini huis er binnen de kortste keren uitziet als een verfrommeld huisje van een vereenzaamd kattenvrouwtje?

Het doel is dus om de glamper netjes te houden en toch altijd makkelijk toegang te hebben tot al m’n spullen. Ik ga de ruimte zo efficiënt mogelijk gebruiken en verberg de troep zoveel mogelijk uit het zicht. Omdat ik het gewicht van de camper zo laag mogelijk wil houden, gebruik ik natuurlijk vooral kleine, lichtgewicht spullen. Dat helpt enorm bij het opgeruimd houden van mijn paleis op wielen!

ontspullen

Ik kijk regelmatig mijn camperbuzz rond en vraag me af ‘heb ik dit of dat echt nodig?’ Als het antwoord resoluut ‘nee!’ is, dan gaat het weg.

Maar wat als het antwoord nou is ‘nee, maar het is zo leuk (want ik heb het daar gevonden of van die gekregen)’? Dan mag het item blijven als het geen voor een ander nuttig doel bruikbare ruimte in beslag neemt. Ik heb bijvoorbeeld een heel schattig lichtsnoertje gekregen van een kennis. Ik gebruik het nooit, want het is m’n smaak niet, maar ik koester het wel. En het hangt aan de muur, bovenin de bus. Een blijvertje dus. Maar die geinige maar volstrekt onbruikbare schaal die ik vond op een marktje in Toscane heeft deze toets niet doorstaan. Het stond mateloos in de weg op het toch al kleine aanrecht. Ik heb een foto van de schaal gemaakt – voor het geval ik me ooit niet meer zou kunnen herinneren hoe het eruit zag 😉 en ik heb het geschonken aan een medereiziger. Zij blij, ik blij.

Tip Als je nou tijdens je prachtige reizen een leuk souvenir zoekt, kies dan iets uit dat je kan gebruiken in je dagelijks leven in of buiten je camper. Mijn hangstoel heb ik in Griekenland gekocht en mijn percolator (nummer 4 op mijn top 10 keuken musthaves) komt uit San Gimignano.

Ik ben een fervent lezer en het liefst lees ik echte, papieren exemplaren. Het nadeel is dat ik heel wat leesvoer met me meezeul.

opruimen camper vanlife campervan camperbus boekenkast weggeven boeken
afbeelding Nudge.nl

Er een leuke trend zichtbaar: op veel plaatsen hebben mensen zelfgemaakte boekenkastjes geplaatst waar je je gelezen boeken mag achterlaten en ook boeken mee mag nemen. In de wat meer toeristische plaatsen kun je vrij makkelijk kastjes aantreffen waar je Engelstalige boeken kan meenemen en achterlaten. En je kan natuurlijk ook altijd boeken ruilen met reizigers die je onderweg tegenkomt op camperplaatsen, campings of in het wild.

Speaking of… Ik zal regelmatig schrijven over interessante boeken en musthaves in de hobby categorie, zoals e-readers!

uit de weg

Op mijn pagina Camperbuzz must haves staan de Packing Cubes in mijn top 10. Ik heb al mijn kleding opgeborgen in deze handige pakketjes en berg ze zo op dat de spullen die ik veel gebruik bij de hand liggen. Als ik in Italië ben, heb ik m’n dikke wollen trui niet nodig, dus die gaat met alle andere seizoenskleding in een grote Packing Cube naar de zolder van de bus.
Kortom, wat ik tijdelijk niet hoef te gebruiken maar wat ik uiteindelijk wel nodig ga hebben, gaat de leefruimte uit.

opruimen camper vanlife campervan camperbus ruimtebesparend
doorzichtig is nog fijner!

bungee cord

Vroegâ gebruikten we een ‘spin’ om spullen op de bagagedrager van de fiets past te zetten. Dit dikke elastiek is super handig om van alles in de camper achter vast te klemmen. Het elastiek kan in de vorm van een spin (met haken) gebruikt worden, maar ook is dit dikke elastiek per meter of zelfs op rollen verkrijgbaar. En in talloze kleurtjes en designs. Op het www en op Pinterest heb ik talloze voorbeelden gevonden van toepassingen in de camperbus.

bungee elastiek opruimen camper vanlife campervan camperbus ruimtebesparend
afbeelding @skoolielivin

oog voor haken

haakjes hooks opruimen camper vanlife campervan camperbus ruimtebesparen
haakjes zijn fun!

Deze is me door een niet onappetijtelijke campervan nomad ingefluisterd: behang je camper met haken!

Hooks, baby, hooks…..

Je wilt niet weten hoe vaak ik met spullen in mijn handen heb gestaan die ik even ergens kwijt moest: een klamme jas, de riem van Quibuz, een lege tas, een sjaal, een sleutelbos. Op strategische plekken in mijn bus heb ik haakjes opgehangen, maar vooral in de buurt van de ingang en in de cabine.
Ikea is wat mij betreft de haakjes-kampioen. En ik heb natuurlijk ook tijdens het vele reizen hele leuke haakjes als souvenir gescoord.

de hoogte in

Kijk eens rond in je camper(bus) en schat in hoeveel procent van de ruimte ingenomen wordt door kasten en ander meubilair. Realiseer je dan dat alle andere ruimte leeg is en dat die lege ruimte zich meestal boven schouderhoogte bevindt. Dan heb je gelijk de ruimte gevonden die je nog kan benutten. Er zijn talloze manieren om deze hoge, loze ruimte te gebruiken.

Maak bijvoorbeeld extra opbergplankjes bovenin je bus

Bevestig onder de bovenkasten potten met draaidop waar je kleine spulletjes of keukenvoorraden in kan bewaren

Hang je kleding onder de bovenkastjes aan het voeteneinde van het bed. Of bevestig een ophang systeem zoals aan haken, stangen of rails aan het plafond boven het bed.

Maak ook eens een paar ondiepe wandkastjes waarvan je de voorkant afsluit met met bungee cords. Dat is niet alleen een heel leuk gezicht, het voorkomt ook nog eens dat je spullen je camper rondvliegen tijdens het nemen van haarspeldbochten.

En hang netten aan het plafond voor je jassen, tassen en rugzakken (of snotlappen 😉 )

plakjes opruimen camper vanlife campervan camperbus ruimtebesparend kast
plakjes opruimen camper vanlife campervan camperbus ruimtebesparend kast bungee
opruimen camper vanlife campervan camperbus ruimtebesparend net
opruimen camper vanlife campervan camperbus ruimtebesparend kast kleding
opruimen camper vanlife campervan camperbus ruimtebesparend pot

cabine

Misschien is de cabine wel de meest verwaarloosde ruimte in de camper. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk gebruik te maken van deze ruimte.

Zo heb ik tijdens het ontwerpen van mijn camperbus nogal geworsteld met de vraag waar ik de elektriciteitskast zou kunnen maken. Ik vond het zonde om bergruimte onder de zitbank of in de garage op te offeren voor de huishoudaccu’s, omvormers, laders, stoppenkast, dat soort gedoe.
Omdat de woonruimte door een houten wand is gescheiden van de cabine, had ik flink wat vooral verticale ruimte tussen de bijrijdersstoel en de houten wand over. Aan deze wand is alle elektra geplaatst en de loodzware accu’s zijn in de bak onder de swivelseat geplaatst. Dat was ook nog eens een prima idee in verband met gewichtsverdeling in de bus.

camper vanlife campervan camperbus elektriciteit installatie
verticale electriteitskast

Dan is er ook nog al die kostbare ruimte boven mijn hoofd! Die heb ik optimaal weten te benutten door netten op te hangen waar allerlei spullen die ik niet veel gebruik perfect opgeborgen kunnen worden.

Bovenaan de houten wand die de cabine van de woonruimte scheidt, heb ik oude shoppingbaskets opgehangen waar ik al mijn leesvoer kan bewaren. Met bungee cords blijven de boeken netjes in hun mandje.

opruimen camper vanlife campervan camperbus ruimtebesparend kast boeken mand
handig en leuk om te zien

hoekjes en gaatjes

Tijdens het ontwerpen van mijn camperbuzz kwam ik erachter dat er allerlei lastige hoekjes in de bus zaten die ik uiteindelijk weg zou moeten werken achter een paneeltje zodat het er toch nog aardig en strak uit zou komen te zien. Best jammer van die weggewerkte, loze ruimte! Op veel van die plekken heb ik het paneeltje daarom vastgezet met een magnetische sluiting zodat ook die kleine ‘awkward’ ruimtes gebruikt konden worden als bergruimte.

Van een van die kleine, smalle ruimtes heb ik de geheime bergruimte voor mijn laptop en tablet gemaakt. Die ‘safe’ is onmogelijk te ontdekken als je niet weet waar je moet zoeken. Ik zou je sowieso adviseren om je kostbare spullen en documenten veilig op te bergen. Kijk ook eens op mijn pagina die over veiligheid gaat.

Ruimte voor the boss Quibuz

Omdat ik alleen met Quibuz reis, heb ik ruimte te over aan de bijrijderskant. Quibuz zit tijdens het rijden altijd bij mij in de cabine en ook als we stil staan, verblijft hij graag in de cabine. Ik heb de bijrijderskant daarom helemaal zijn domein gemaakt. Op de stoel heb ik een mand vastgezet, in de ruimte onder het dashboard heb ik zijn eten opgeslagen en in de opbergvakken in de deur bewaart Quibuz zijn speelgoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!