Overnachtingsplaatsen voor campers zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn betaalde en gratis camperplaatsen of een tussenvorm waar je alleen voor faciliteiten zoals elektra betaalt. Ik kies over het algemeen voor gratis plaatsen met het risico dat ik soms ook gewoon op een parkeerplaats zonder voorzieningen beland. Maar meestal heb ik geluk en beland ik op een onverwacht mooie plek.

off-grid

Wild kamperen oftewel ‘off-grid’ is in veel landen in Europa niet toegestaan. Een mooie uitzondering hierop zijn de Scandinavische landen. Daar kun je naar hartelust in de natuur kamperen en zijn er ook nog eens genoeg voorzieningen te vinden. Verder is het per land in Europa nogal verschillend wat precies de regels zijn. NKC heeft hier een handig overzicht voor gemaakt op hun website.

Ik reis meestal in het voor- en naseizoen en heb gemerkt dat het wild kamperen dan meestal wel getolereerd wordt. Ik vertoon dan geen ‘camping-gedrag’ (stoelen en tafels buiten, zonnescherm uit, etc.). Ik zorg dan ook dat ik zoveel mogelijk uit het zicht sta en zo niemand stoor.

Bij het off-grid staan, let ik wel bijzonder op mijn veiligheid. Op mijn pagina ‘veilig leven in de camperbus’ geef ik allerhande tips over hoe je het tijdens off-grid reizen toch gezellig kunt houden.

camperplaatsen

Het overnachten op een camperplaats lijkt heel vrijblijvend, maar is het niet. Er zijn wel degelijk wat basisregels waar je je aan moet houden:

  • Niet te ruim gaan staan, laat ruimte over voor later arriverende reizigers.
  • Geen luifel uitrollen en meubilair buiten zetten. Vaak is campinggedrag niet gewenst.
  • Afval in afvalbak doen en als die er niet is: afval meenemen.
  • Als er geen servicevoorzieningen zijn, dan niet het vuile water dan maar laten lopen of toilet in de bosjes legen.
  • Als de camperplek geld kost: gewoon betalen! Dus niet proberen wegglippen voordat de beheerder het geld komt ophalen.
  • Zorgen dat de hond zijn behoefte doet buiten het terrein én ontlasting opruimen.

Als ik behoefte heb aan voorzieningen zoals water en stroom, ga ik op zoek naar een camperplaats. Daarvoor gebruik ik diverse apps:

campercontact

Deze app laat vooral campings en camperplaatsen zien. Off-grid plekken zijn nauwelijks te vinden. De app wordt veel gebruikt, wat te merken is aan de vele reviews van camperplaatsen.

Ik heb deze app heel veel gebruikt, vooral omdat er ook veel foto’s van de plekken te zien zijn en duidelijk aangegeven is welke voorzieningen er zijn en wat de eventuele kosten zijn. Filteren – bijvoorbeeld alleen gratis plekken laten zien – werkt uitstekend op deze app.

ioverlander

Deze app laat veel meer opties op de kaart zien: serviceplaatsen, campings, camperplaatsen, off-grid plekken, huisdiervriendelijke plekken, etc. Wat jammer is, dat niet direct zichtbaar is wat de eventuele kosten voor de plek zijn, die moet je zoeken in de beschrijving.

Er worden duidelijk minder reviews geplaatst op deze app en ook zijn er niet veel foto’s op te vinden. Als ik me wat avontuurlijker voel, gebruik ik ioverlander. Voor meer zekerheid beveel ik campercontact aan.

park4night

Heel veel niet-officiele overnachtingsplekken voor de camper. Uit de reviews blijkt dat plekken ook onveilig kunnen zijn. Ik heb deze app veel gebruikt als ik geen officiële plek kon vinden en het al later in de avond werd.

Voor één-nacht-overnachtingen is dit een uitstekende app.

freeontour

Deze app lijkt eigenlijk op de app van campercontact. Er worden vooral camperplaatsen en campings getoond, voor het vinden van off-grid plakken is deze app minder geschikt.

Er is een gratis versie van de app die minder uitgebreid is dan de betaalde versie.

overnachten bij de locals

Of overnachten naast de stal met geitjes die melk produceren voor die heerlijke, verse geitenkaas? Er zijn verschillende ‘clubs’ waar ik bij ben aangesloten die het mij mogelijk maken om het authentieke plattelandsleven te proeven.

Wat is er leuker dan parkeren tussen de wijnranken bij een Franse wijnboer?

Met France Passion kun je gratis in je camper overnachten bij Franse (wijn)boeren. Met France Passion verblijf je ver weg van het massatoerisme, je staat op de wijngaard van een wijnhuis of het platteland van een lokale boerderij. Zo leer je Frankrijk op een heel bijzondere manier kennen. Er openen letterlijk deuren die anders gesloten blijven voor het toerisme. Je staat dan ook niet op een camping of camperplaats met (service-)voorzieningen, maar echt op de privéterrein van een (wijn)boer. De boeren vertellen je graag alles over hun manier van werken, hetgeen ze verbouwen/produceren en vaak kun je zelfs wat lekkers meenemen. Het afnemen van producten is niet verplicht, maar een vriendelijk gesprek, goedendag en dankjewel wordt altijd gewaardeerd.

Het lidmaatschap van France Passion waarmee je gratis kan overnachten bij meer dan 2.050 aangesloten wijnboeren & andere landbouwers door héél Frankrijk kost €30 en is geldig van maart 2021 t/m 17 april 2022 en wordt niet automatisch verlengd. Als je lid bent, ontvang je een boekje met alle adressen en een raamsticker.

France Passion heeft al vele leden en in andere landen is dit concept al overgenomen. France Passion heeft op haar site een aantal vergelijkbare concepten opgesomd. Ik ben niet enthousiast over al deze concepten maar ik zou zeggen: neem een kijkje en bezie wat jou aanspreekt.

In Nederland zijn er ook lidmaatschappen te verkrijgen van Brit Stops, España Discovery en PinTrip. Brit Stops laat je op unieke wijze kennis maken met de Britse Countryside. Na aankoop van España Discovery ben je van harte welkom bij honderden wijnboeren & bodega’s door heel Spanje en PinTrip leidt jou naar de mooiste en meest unieke plekjes van Denemarken.

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!