Het bouwen van een camperbus is leuk, het inrichten is misschien wel nog leuker, maar gadgets scoren is ultiem genot!

top 10 musthaves

kleine beamer op een hand

1.

Ik kan mij met de persoonlijke hotspot op mijn telefoon of mijn ingebouwde wifi router – een van mijn gouden camper bouw tips – prima vermaken met Netflix, televisie, YouTube en wat dies meer zij. De mini beamer is super handzaam en kan in elke hoek van de camper (of buiten) worden neergezet. Ik projecteer op een projectiescherm omdat een scherm veel beter licht absorbeert dan een gewoon oppervlak. Het beeld wordt op een scherm vlijmscherp. Het scherm kan ik op verschillende plekken in de bus ophangen omdat de bevestiging magnetisch is. Op 3 plekken in de bus heb ik ‘docking-magnets’ ingebouwd waar ik het scherm makkelijk tegenaan klik.

2.

De beste plaats voor een hangmat is tussen twee bomen, vind ik. Maar ook in de camper kan je prima een hangmat hangen. Ik heb tijdens het bouwen van de glamper op strategische plaatsen stevige haken in het plafond geplaatst. Ik heb gekozen voor een hangstoel, pal in de opening van de schuifdeur. Zo hang ik altijd warm of koel en droog en het uitzicht is het beste. Ook heb ik wat haken aan de wanden geplaatst zodat ik een hangmat aan een kant in de bus en aan de andere kant aan een boom kan bevestigen.

3.

Misschien denk jij je jouw haren buiten de rijdende camper in de wind moet laten drogen? Die barre tijden zijn voorbij!

Tegenwoordig zijn er namelijk krachtige 12v haardrogers met een laag energieverbruik .

4.

Een fikkie steken is leuk, maar kan soms ook gedoe geven. Bovendien is die bak rook in je frisse gezicht ook niet altijd fijn. Een houtkacheltje geeft uitkomst. Mijn kacheltje geeft niet alleen heerlijk warmte, maar ook een sfeertje van heb ik jou daar. Het kacheltje kan makkelijk in en uit elkaar en bergt lekker compact op. Er zijn maar kleine stukjes hout nodig en die sprokkel ik makkelijk tijdens een wandelingetje bij elkaar.

Er zijn vanlifers die een mini houtkachel in de campervan hebben gebouwd. Dat kan. Het is wel een hele uitdaging om het veilig in te bouwen.

5.

Digital Nomads vanlife paradise…

Pfoef! terug naar de werkelijkheid! Het is gewoon ontzettend handig om een goede wifi verbinding te hebben tijdens het reizen. Ik gebruik in Europa mijn Nederlandse onbeperkt wifi simcard en met de hotspot verbinding die ik leg tussen de telefoon en de laptop kom ik al een heel eind.

KPN is vooralsnog de enige provider die geen extra kosten in rekening brengt als ik mijn ‘buitenland tegoed’ hebt opgesoupeerd. Zij schakelen de sim terug naar 3G. Dat werkt, maar is bijzonder traag. Daarom koop ik in het land waar ik veel ben een lokale prepaid sim kaart met onbeperkt internet. Die sim gaat in de router die ik in de glamper heb ingebouwd. Top wifi gegarandeerd.

6.

Bluetooth speaker. In 1 woord: onmisbaar. Deze van B&O ziet er ook nog eens mooi uit én is compact. Je kan ‘m bovendien overal – binnen en buiten – ophangen. En Bang&Olufsen staat bekend om haar topkwaliteit producten.

7.

Kleine kastjes vol met kleding. Kleding die ik niet draag, die ik soms draag en – helemaal onderop en achterin – kleding die ik nu wil dragen.

Ik heb al mijn kleding opgeborgen in handige pakketjes: packing cubes. Er zijn ook kledingzakken te krijgen die handmatig vacuüm getrokken kunnen worden. Briljant! Thuis gebruik ik deze zakken voor kussens en dekbedden, in de camper voor dekens en jassen.

8.

Fietsen is leuk, maar het is niet mijn allergrootste hobby. Ja, ik fiets wel eens voor fun, maar dan arriveer ik graag een beetje fris bij dat leuke cafeetje bovenop de heuvel. Mijn elektrische vouwfiets van VanSprint is daarom fantastisch!

VanSprint heeft een enorme collectie vouwfietsen en de prijzen zijn heel redelijk.

Een minpuntje: de batterij van de vouwfiets kan alleen aan 230V opgeladen worden dus ik kan alleen opladen als 230 beschikbaar heb. Als off grid sta, kan ik eigenlijk alleen opladen als ik volle huishoudaccu’s heb. Dan schakel ik van 12V naar 230V.

VanSprint vouwfiets vanlife camper zelfbouw camperbus

9.

Quibuz wil het liefst los rond de camperbuzz lopen. Maar op sommige plekken mag dat echt niet. Dan biedt een riemhaak uitkomst. Dat is een houder met ringoog, die ik met behulp van een handige zuignap aan de gladde buitenwand van de bus bevestig.

Voor grotere honden is er een versie die ter hoogte van de opbouwdeur aan het chassis wordt geschroefd. Verder zijn er vaste oprollijnen met beugel verkrijgbaar. En de ouderwetse pin in de grond is ook een uitkomst.

10.

Het is voor mij onmogelijk te reizen zonder een overzicht van camperplaatsen, toffe kleine campings en off grid parkeerplaatsen. Ik heb daarom een paar handige apps op mijn telefoon.

Campercontact van de NKC is een prima app maar heeft als nadeel dat het wel erg braaf is. Off grid plaatsen ontbreken bijvoorbeeld. Park4Night is heel gedetailleerd en geeft beduidend meer overnachtingsplekken aan, net als iOverlander. FreeOnTour heeft ook een best fijne app. De ACSI Campings Europa-app, CampingCard ACSI-app (deze is alleen te gebruiken met een geldige CampingCard) en de Klein & Fijn Kamperen-app zijn ook interessant.

Op mijn pagina ‘Waar staan’ geef ik een berg info en tips over overnachtingsplekken voor campers.

Als ik een flinke tour maakt in je camperbus is het fijn om een goed uitgeruste keuken hebt. Maar natuurlijk wil ik ook niet teveel meesjouwen, dus ik moet keuzes maken. Er is natuurlijk maar weinig ruimte. Die ruimte kan ik wel optimaal benutten omdat ik tijdens de bouw van mijn glamper al rekening heb gehouden met mijn lifestyle.

Nu is het de uitdaging om de keuken in te richten met spullen die ik echt nodig heb en die ook nog eens mijn gezonde en duurzame lifestyle ondersteunen. De spullen moeten compact en zoveel mogelijk lichtgewicht zijn. Daarbij heb ik maar beperkt stroom en meestal is dat ook nog eens 12v in plaats van 230v. Gewone apparaten die ik thuis gebruik, kan ik daarom niet in mijn glamper gebruiken. Een paar apparaten uitgezonderd, hiervoor wil ik mijn omvormer wel aanzetten 😉

top 10 keuken must haves

1.

Met stip op één, de Zweedse gaspit oven. Met dit magnifieke ding kan ik ovengerechten bereiden en bakken, direct op het kooktoestel. De oven eenvoudig in het gebruik, lichtgewicht en neemt weinig ruimte in beslag. Een super veelzijdig ding! Ik bak broodjes, maak een calzone pizza, bak muffins, stoof ovenschotels, noem het maar op. Om de oven perfect onder controle te houden (voor het betere bak-werk) heb ik zelf een oventhermometer in de deksel van de oven gemonteerd.

vanlife camper campervan camperbus musthave omnia
vanlife camper campervan camperbus musthave toaster primus

2.

Niets lekkerder dan een ontbijtje met wat yoghurt met granola, een vers sinaasappelsapje en vers getoast brood! Ik had natuurlijk een elektrische broodrooster mee kunnen nemen, maar dat kost heel veel stroom. En ik moet het ding ook nog ergens opbergen. Geen goed idee dus.

Doe mij deze gaspit toaster maar. Hij is klein en ongelofelijk makkelijk in gebruik. Deze versie, met fijn gaas aan de onderkant, verdeelt de hitte heel gelijkmatig. Mijn boterhammetje heb ik boven de gaspit of het kampvuurtje in no time knapperig getoast.

3.

Een warme wafel met wat fruit en een dotje dikke yoghurt of slagroom!. Je kan mij ervoor wakker maken. Dit wafelijzer is ouderwets robuust. Hij is van gietijzer en daarom wel wat zwaar, maar die concessie doe ik graag. Het ijzer werkt goed op een gaspit maar doet het natuurlijk ook fantastisch boven open vuur. Binnenkort vind je op deze site ook een aantal heerlijke recepten die perfect passen bij vanlife. Natuurlijk zit daar ook een fantastisch recept voor wafels bij!

vanlife camper campervan camperbus musthave wafelijzer

4.

Mijn dag kan pas echt beginnen na een hete kop cappuccino. Om een heerlijke, echt Italiaans koffie te maken gebruik ik een authentieke percolator. Ik maak de koffie compleet met een perfecte laag melkschuim. Ik heb ook altijd een opschuimer bij me die op een gaspit kan zodat ik de melk warm kan maken tijdens het opschuimen.

5.

Verse koffiebonen zijn veel smaakvoller dan de gemalen boontjes uit een vacuüm pak. Met deze kleine, handmatige koffiemolen maak ik in een handomdraai vers gemalen koffie. Ik heb trouwens twee van deze handige molentjes: een voor de koffiebonen en een voor peperkorrels.

6.

Een opvouwbare fluitketel. Die niet fluit….

Deze ketel neemt maar heel weinig ruimte in beslag als ik ‘m opberg. Ik ben sowieso groot fan van opvouwbare keukenspullen. Zo heb ik in mijn glamper kastjes een ‘collapsible’ vergiet, afdruiprek, emmer, plat op te vouwen tupperware bakjes en een opvouwbaar rvs stoommandje.

7.

Okee, dat keukenspullen vooral lichtgewicht en compact moeten zijn laat ik nu even los. Mijn set gietijzeren pannen – Dutch Oven is namelijk echt onmisbaar! Ze kunnen tegen een stootje en ik gebruik ze op het gasstel en op open vuur en zelfs op de gloeiendhete kolen. Ook op mijn outdoor houtkachel maak ik met deze pannen de lekkerste gerechten. Recepten komen eraan!

8.

De Franse Opinel zakmessen en keukenmessen zijn al jaren een begrip. Wereldwijd vertrouwt men inmiddels al 125 jaar op de combinatie van eenvoud en kwaliteit. De mesjes zijn los verkrijgbaar maar ook in sets. En ze komen in vele kleuren! Een betere prijs-kwaliteitverhouding is lastig te vinden.

9.

Twee gaspitten is voor mij over het algemeen wel genoeg. maar soms is het wel handig om toch een extra pit te hebben. En als ik buiten wil koken, is het toch best handig om een klein, handzaam gaspitje te hebben. Deze butaan gaspit werkt met een klein busje gas dat er makkelijk in geschroefd kan worden.

10.

Ik gebruik zoveel mogelijk melamine servies. Dat is makkelijk schoon te houden, onverwoestbaar, vederlicht en bovendien in vele kleuren en patronen te krijgen. Ik zou in een degelijke camper winkel een set servies kunnen kopen natuurlijk. Maar ook in veel musea zijn melamine borden, kopjes en mokken verkrijgbaar.

Deze ‘vaas’ ben ik in een museum in Leiden tegengekomen: het is een set borden en schotels die in elkaar geschoven wordt tot een handzame en makkelijk op te ruimen vaas vorm die er ook prachtig uitziet.

Er zijn vazen met verschillende patronen en afbeeldingen verkrijgbaar. Aan een ‘vaas’ kunnen eventueel nog 4 extra borden toegevoegd worden waardoor je dus kunt variëren met het design.

Goedkoop is dit setje niet, maar wel spectaculair!

Deze pagina bevat affiliatie links. Op mijn pagina ‘over Camperbuzz’ lees je meer over wat affiliatie inhoudt.

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!