Voor mij is het essentieel dat mijn glamper een comfortabel toilet én een douche heeft. Er is natuurlijk ook wel wat te zeggen voor het weglaten van een toilet en douche: ze nemen beiden veel ruimte in, het toilet iets minder dan de douche. De uitdaging voor mij was daarom om douche en wc zo slim te bouwen dat er weinig ruimte verloren zou gaan.

douche

Ik heb overwogen om een volledige douchecabine inclusief zelfreinigende roldeur in te bouwen. Het grootste bezwaar vind ik de enorme bak ruimte die een douchecabine inneemt. Om die verloren ruimte zo klein mogelijk te maken, had ik natuurlijk een douche met een heel klein oppervlak kunnen ontwerpen. En dan tijdens het douchen m’n kont niet kunnen keren en blijven plakken aan het douchegordijn? No way!

Hoewel er een manier is om te voorkomen dat je natte lijf aan het douchegordijn blijft plakken: de gordijnrail ‘extend a shower’ is flexibel en kan naar believen in- en uitgeklapt worden. En er zijn non-stick douchegordijnen te koop…

extend-a-shower

Het grootste bezwaar van een douchecabine vind ik dat het niet leuk is om te zien. Het blijft toch een onhandig blok in de ruimte met een lullig gordijn, een roldeur of een dichte deur.

Een kleine douchecabine is voor mij dus geen oplossing. Ik ben op zoek gegaan naar douches die geen (permanente) ruimte innemen. En die bestaan volop! Ik ben voor de eerste (en tweede) en een aangepaste versie van de derde gegaan. Zowel het toilet als de douche weggewerkt én een extra werkblad in de keuken.

toilet in de glamper

Op de eerste foto is hij al te zien: het droogtoilet oftewel composttoilet. Op mijn pagina Duurzaam leven in de camper heb ik uitgelegd hoe ik tot mijn keuze voor een droogtoilet ben gekomen.

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!