Toen ik op YouTube en Pinterest zoek ging naar de ideale camperbus, verdwaalde ik tussen de gigantische berg filmpjes en foto’s van vanlifers, nomads en reizigers. Het ene ontwerp was nog gelikter dan het andere. Wat alle ontwerpen gemeen hadden, was het geworstel met de beperkte ruimte. Ik vond het daarom de moeite waard om op zoek te gaan naar creatieve keuken ontwerpen die er niet alleen beeldschoon uitzagen maar die mij ook erg praktisch leken. Een greep uit mijn moodboards:

think out of the box

Als kers op de taart nog wat tips over een slimme inrichting van jouw paleisje op wielen:

ladenkastjes

Bouw geen onderkastjes met planken maar maak alleen lades. Diepe lades, ondiepe lades, wat je wilt. Met lades hoef je nooit meer voor de onderkasten te gaan liggen en je door de inhoud heen worstelen om dat ene dingetje helemaal achterin te pakken te krijgen, met als resultaat niets dan chaos, kapotte knieën en chagrijn.

nooit meer op de knieën
onder de wasbak is ruimte zat!
zelfs koelkasten zijn er met lades

Een ladekast bouwen is nog best een klus. Waarom zou je geen bestaande ladekast gebruiken? Een toffe gebruikte, een nieuwe of een zelf gemaakte. Het voordeel van een kant en klare ladekast is ook dat die meestal iets ondieper is dan een standaard keukenblok. Dat levert weer extra loopruimte op in de toch al smalle campervan.

met of zonder pootjes?

koelkast ideeën

Allereerst: een koelkast is fijn, maar niet altijd nodig. Ik heb een paar keer een camperreis gemaakt zonder koelkast en dat ging prima. Ik ging dagelijks kleine boodschappen doen, dat hielp.

Als je vegan eet, is een koelkast helemaal niet nodig.

Een alternatief is een ‘passieve koelbox’. Er zijn boxen van goede kwaliteit verkrijgbaar waarin de gekoelde spullen een paar dagen koud blijven. Als je tijdens het boodschappen doen een zak ijsklontjes koopt, helpt dat de koelbox op lage temperatuur te krijgen.

Er zijn ook heel kleine en vooral goedkope koelboxen op 12v verkrijgbaar. Deze worden meestal gevoed via de aanstekerplug in de (vrachtwagen)cabine. Er zijn kleine koelboxen vanaf zo’n 8 liter te koop. De kwaliteit is niet altijd toppiejoppie maar het kan prima voldoen als je niet te veeleisend bent.

Ook met een gewone (en vooral goedkope!) huis-tuin-en-keuken koelkast op 230V kun je prima uit de voeten. Mits stevig vastgezet en natuurlijk alleen als er 230V beschikbaar is. Natuurlijk kun je ook gaan voor een blits exemplaar.

Koelingen die op 12V werken (meestal compressorkoelkasten) zijn er in twee verschijningsvormen: bovenladers en voorladers. Deze compressor koelingen zijn schokbestendig en daarom bijzonder geschikt voor campers.

Natuurlijk is het ook bij het inbouwen van een koelkast een uitdaging om dit zo slim mogelijk te doen zodat de koeling niet teveel ruimte inneemt. Als het dan ook nog eens gebruiksvriendelijk kan, is het helemaal mooi meegenomen.

Een kleine koeling onder het aanrecht vind ik super onhandig. Tenzij het een lade koelkast is. Mijn voorkeur gaat uit naar een koeling die hoger geplaatst is, zoals in de laatste foto. (Mooie blauwe keuken ook!) Maar dat neemt weer zoveel ruimte in. Er zijn voor alle types koelingen creatievere plekken te bedenken:

  • tussen de stoelen in de cabine
  • in de cabine aan het voeteneinde bijrijder
  • onder het (vaste) bed
  • onder de bank
  • een bovenlader inbouwen in het aanrechtblad
  • in de garage
  • aan de zijkant van het keukenblok
  • ophangen in de cabine

think out of the coolbox!

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!