Ik vind het een mooie uitdaging om zo duurzaam mogelijk te leven. Maar ik hou niet van afzien en wil dan ook geen consessies doen in kwaliteit en uitstraling. Gelukkig komen er ook voor vanlife steeds meer fantastische duurzame producten op de markt

water besparen

camper camperbus vanlife zelfbouw campervan water
water is kostbaar

Wist je dat…

  • … er 15 liter water per minuut in het riool verdwijnt bij het tanden poetsen, handen wassen, voedsel bereiden enz.
  • … we in West-Europa per persoon 135 liter water per dag gebruiken. Op jaarbasis is is dat zo’n 50.000 liter.
  • … slechts 3% van het water dat we verbruiken daadwerkelijk wordt gebruikt als drinkwater of voor voedselbereiding

Deze getallen gaan natuurlijk niet op in de camper want tijdens het reizen kan je niet anders dan heel zuinig zijn met water. Maar deze cijfers laten wel zien dat water besparen belangrijk is. Water besparen is niet alleen duurzaam, maar is dus ook erg verstandig in verband met de kleine watervoorraad in de camper.

Ik heb besloten om een douche in mijn glamper te bouwen. Ik gebruik een waterbesparende douchekop, ook wel spaardouchekop genoemd. Deze verbruikt minder water omdat er een begrenzer is ingebouwd. De zuinigste douches verbruiken in totaal (gemengd koud en heet water) minder dan 6 liter per minuut. Er zijn douchekoppen die maar 4 liter per minuut doorlaten.
Om te voorkomen dat de waterstraal te slap en minder comfortabel wordt, zijn er technologieën bedacht. Bijvoorbeeld door het toevoegen van lucht, door gelijke spreiding van water of door verneveling. Dankzij dit soort ontwikkelingen zijn waterbesparende douchekoppen net zo comfortabel als andere douches.

Ik had ook kunnen kiezen voor een nog goedkopere en eenvoudig te monteren oplossing: een doorstroombegrenzer tussen de douchekraan en de slang. Deze komt in de plaats van het rubberen afdichtringetje en laat de bestaande douchekraan met slang en douchekop verder intact. Dit begrenst de maximale hoeveelheid water tot 6 liter per minuut vrijwel onafhankelijk van de waterdruk en dat werkt verbazingwekkend goed voor zo’n simpel lijkend schijfje.

schoon poetsen

camper camperbus vanlife zelfbouw campervan ecolabel
EU Eco label

Duurzame schoonmaakproducten

Afwassen, schoonmaken, wassen, het zijn niet de leukste dingen om te doen tijdens je campertrip maar het moet nu eenmaal gebeuren. Als je op zoek bent naar meer verantwoorde schoonmaakmiddelen kun je je lol wel op!

Ik zoek bij het kopen van een product naar het EU Ecolabel. Dat is een keurmerk voor Europese non-foodproducten. Producten met het label zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van onder andere grondstoffen, water, afval en verpakking. Een betere keus dus!

Om helemaal zeker te weten dat de schoonmaakmiddelen eco vriendelijk zijn, kan ik ze ook zelf maken. Op het www zijn enorm veel recepten te vinden. Ik neem tijdens mijn reizen altijd huisgemaakte schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten mee in hergebruikte potten die ik in de garage bewaar. Ik pas kleinere hoeveelheden af voor dagelijks gebruik en bewaar die in de keuken.

Grijs water minder grijs

Een duurzaam vanlife is niet alleen goed voor de wereld met al haar planten en beestjes, het is ook nog eens verdomde handig in mijn leven als camperaar. Als ik alleen biologische en afbreekbare producten gebruik, kan ik mijn grijze afvalwater overal kwijt.

(Nou ja, op plaatsen waar ik geen overlast veroorzaak dan natuurlijk. Ik zal de boel echt niet midden op straat laten lopen.)

een lekker lijf

camper camperbus vanlife zelfbouw campervan zelf maken
zelf deo maken

Ik vind het erg leuk om zelf zeep, shampoo en deodorant te maken.
Het maken van deodorant is echt ongelofelijk makkelijk. Ik lees de tips van de Groene Meisjes graag. Op de website van Groene Meisjes kun je behalve het recept voor deodorant nog veel meer lezen over duurzaam leven. Het internet staat overigens vol met tips over het zelf maken van deo, zeep en shampoo.

Als ik geen zin hebt in gedoe en gezeul met ingrediënten, koop ik mijn verzorgingsproducten gewoon. De stukken zeep en shampoobars van Blokzeep ruiken vurrukkuluk, gaan heel lang mee en nemen ook nog eens heel weinig ruimte in. Bovendien doet Blokzeep er niet alleen alles aan om de zeepproducten duurzaam te produceren, ook de verzending is 100% duurzaam!

Ik wil een bijdrage leveren aan het verminderen van de plastic soep in de oceanen en aan het uitbannen van micro plastic dat in zeedieren belandt – en dus uiteindelijk ook in ons. Ik neem de moeite om biologisch afbreekbare en plastic vrije producten aan te schaffen.

Het geitenwollen sokken imago dat ooit kleefde aan duurzame producten is gelukkig helemaal verdwenen.

jongen tilt golven op en ziet plastic liggen
Plastic soep is vies!

afval scheiden

camper camperbus vanlife zelfbouw campervan afval scheiden
een kleine moeite

Dat is nou zo’n ding waar ik wat onrustig van word. Natuurlijk wil ik graag afval scheiden! Dat is goed voor ons en de wereld, niet dan? Maar het kost zoveel ruimte! En ruimte heb ik al zo weinig in mijn glamper.

Afval scheiden is in veel Europese landen echt een ding. In Italië wordt je op alle campings en camperplaatsen geacht je afval gescheiden aan te leveren en ook in Frankrijk wordt het je niet in dank afgenomen als je alleen gemengd afval weggooit.

Ik heb besloten mijn best te doen al mijn afval te scheiden.

Het gevolg is wel dat ik op een paar plekken in mijn Glamper flessen, een beetje plastic, karton en papier heb liggen. Daar heb ik mee leren leven. De uitdaging is eigenlijk alleen om het gescheiden afval zoveel mogelijk uit het zicht te bewaren.

verpakkingen-vrij

Mijn uitdaging tijdens het reizen in mijn glamper is om zo min mogelijk restafval te produceren. Dat lukt me goed want ik probeer zoveel mogelijk voedselverpakkingen te vermijden. Dat is echt niet moeilijk want ik koop het meeste eten toch op de markt.

Veel groente en fruit gaat los in de boodschappentas en heb altijd een stel herbruikbare groente&fruit zakken bij me. Ook heb ik een paar hele mooie herbruikbare katoenen broodzakken.

camper camperbus vanlife zelfbouw campervan broodzak
camper camperbus vanlife zelfbouw campervan wraps

Met mijn eco vriendelijke, herbruikbare en antibacteriële bijenwas wraps heb ik geen plastic folie of zakjes meer nodig om voedsel vers te houden en goed te bewaren. Een paar van die wraps neem ik altijd mee naar de markt zodat de slager of visboer hier zijn producten voor mij in kan verpakken. De bijenwas wraps kunnen met water (niet te warm! dan spoelt de was weg…) en een mild afwasmiddel gereinigd worden

ban plastic flessen

Elke minuut worden er wereldwijd een miljoen plastic wegwerpflessen verkocht en in 2021 zal dat aantal nog met 20 procent stijgen. Minder dan de helft van de flessen wordt gerecycled, de rest belandt in storten, langs de kant van de weg of in de oceanen.

camper camperbus vanlife zelfbouw campervan waterfilter

Mijn bijdrage aan dit enorme plastic soep probleem wilde ik direct stoppen! Daarom heb ik gekozen voor een drinkwater filter in de camper. Het water uit mijn schoonwatertank gaat door dit filter en komt super schoon en verlost van bijsmaakjes uit de kraan.

Er zijn ook meer handzame waterzuivering apparaten verkrijgbaar.

De waterdestilleerder van Elixer is puur genieten.

Met de deze waterdestilleerder maak je het zuiverste drinkwater. Het enige wat je nodig hebt is een waterbron en stroom. Deze water destilleerder vereist geen installatie en is bijzonder gebruiksvriendelijk.

Composteren

Keuken afval

Alle restjes en snij afval gaan bij mij in een aparte composteer emmer onder het aanrecht. Deze emmer kan ik vrij lang laten staan zonder dat er nare geurtjes ontstaan omdat ik wat zaagsel toevoeg aan het groen afval. Als ik veel extra nat spul heb weggegooid, voeg ik wat extra zaagsel toe. Dit groene afval gaat uiteindelijk net als het compost uit mijn toilet naar een plek waar het helemaal door de natuur opgenomen kan worden. Omdat ik zowel in het toilet als in de afval emmer composteerbare zakken gebruik, kunnen die gewoon mee afgevoerd worden.

Chemisch toilet vs. droogtoilet

Veel camperaars gebruiken een chemisch toilet. Het nadeel hiervan is dat er stevige chemische, synthetische middelen gebruikt moeten worden voor het toilet. Het is niet voor niets dat je een chemisch toilet niet mag legen in een gewoon toilet….
Als alternatief voor de ‘gewone’ vloeistoffen, zijn er biologische varianten. Die zijn dan wel vele malen duurder dan de gangbare vloeistoffen.

Nee, dan kies ik liever voor een reguliere (biologische) toiletreiniger waarmee normaal gesproken het toilet thuis schoonmaakt wordt. Een laagje verdunde toiletreiniger in het chemisch toilet werkt prima, is mijn ervaring. Maar dan nog is dit niet de ideale situatie.

Ik heb ervoor gekozen om te gaan voor een compost toilet/droogtoilet. De truuk is om fecaliën en urine te scheiden want dat voorkomt nare geurtjes. Poep dat composteert ruik je nauwelijks (misschien ruik je een lichte grondlucht), poep gemengd met urine gaat enorm stinken vanwege de ammoniak in de urine.

Het meest populaire composttoilet bij vanlifers lijken de Separet en de Nature’s Head te zijn. Een veel goedkopere keuze is het Duitse Trelino Trenntoilet. Deze is ook heel compact waardoor hij makkelijk ergens in en onder gebouwd kan worden. Het grote voordeel is dat dit toilet er goed uitziet, erg licht en veel goedkoper is dan de sjiekdefriemel composttoiletten.

camper camperbus vanlife zelfbouw campervan zelfbouw toilet
Zelf bouwen… makkie!

Ik ga voor de meest effectieve en goedkope oplossing: een zelfbouw droogtoilet van off-griddcentrum.

offgridcentrum

De urinescheider is er in verschillende verschijningsvormen en is het ‘duurste’ onderdeel, de rest is van verbruikte materialen gemaakt. Voor minder dan 100 euro heb ik een prachtig droogtoilet in mijn glamper!

Het toilet is super makkelijk in gebruik: de urine kan ofwel opgevangen worden en later ergens in de bosjes weggedaan worden ofwel direct naar de grijswatertank afgevoerd worden. De fecaliën worden opgevangen in een emmer met een natuurlijk compostmateriaal zoals houtzaagsel (gewoon uit de dierenwinkel) en kokos. De emmer hoeft maar eens in de maand geleegd te worden – in het geval van twee gezonde poepers. Ik leeg de emmer in een gewone compostbak of ik begraaf de boel in de natuur. Het is in mijn geval geen probleem om urine en compost in de natuur op te laten gaan want ik gebruik geen medicijnen of hormonen (die o.a. in de pil zitten).

Deze pagina bevat affiliatie links. Op mijn pagina ‘over Camperbuzz’ lees je meer over wat affiliatie inhoudt.

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!