CamperBuzz

camper zelfbouw, inrichting en heel veel tips over reizen in je camper

Vanlife recepten

Ik kan het niet genoeg zeggen: ik hou van comfort en heb helemaal geen behoefte om tijdens mijn reizen af te zien. Ik krijg het ultieme vakantiegevoel als ik off grid ben en alles om me heen heb waar ik blij van wordt, waaronder lekker eten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan….

De glamper heeft maar beperkte ruimte en ik kan dus niet eindeloos van alles mee leuren. Boodschappen voor een paar dagen doen kan nog net (ik ben alleen, dus grote voorraden eten heb ik niet nodig), maar dat is niet voldoende als ik wat langer off grid wil staan.

Dus, ik heb een ‘paniek voorraadje’ eten waarmee ik, als al het verse eten op is, in the middle of nowhere toch een lekker maaltje kan maken. Die voorraad bewaar ik in de garage van de bus in een transparante opberg box. Zulke boxen zijn in veel maten en overal verkrijgbaar: bij Hema, Ikea, Blokker, noem maar op. Mijn voorraadje bestaat uit:

  • pompoen (een verse, onbeschadigde pompoen is maanden houdbaar)
  • instant noedels
  • gedroogde paddenstoelen en champignons
  • gedroogde tomaten en paprika
  • kleine pakjes kokosmelk
  • kokossuiker
  • kokosolie
  • pasta
  • rijst
  • blikjes: jackfruit, tomaat, soep, bonen
  • knackebröd en beschuit
  • shoarma broodjes
  • gedroogde gist
  • bloem
  • ghee
  • potje geraspte gember

Het is niet alleen handig om een voorraadje gedroogde etenswaren mee te nemen, zelf gedroogde producten maken is ook nog eens heel leuk! Op het www zijn er heel veel recepten te vinden.

In de camper heb ik altijd een ruime voorraad specerijen dus ik kan alles lekker maken, ook zonder vlees. Jackfruit is een hele fijne vleesvervanger want het heeft na bereiding de structuur van vlees. Ik maak bijvoorbeeld graag shoarma van jackfruit. Shoarma broodjes komen vaker goed te pas, als alternatief voor tosti brood en als pizzabodem.

Kokossuiker (ook kokosbloemsuiker of kokospalmsuiker genoemd) is een natuurlijke suiker die gewonnen wordt uit biologische kokosbloesem. Het is voor zover bekend de gezondste vorm van suiker omdat het volledig ongeraffineerde suiker is en vol goede voedingsstoffen zit (B-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium) en zeer laag scoort (waarde 30-35) op de glycemische index, hetgeen betekent dat kokossuiker ons veel en lang energie geeft. Kokosbloesemsuiker is ook geschikt voor mensen die een rawfood dieet volgen. Kokosolie is een handige, smaakvolle olie (vloeibaar vanaf 25ºC) waarmee goed gefrituurd kan worden of die als bakolie kan fungeren bij Aziatische gerechten of zoete gerechten. Kokosolie vormt ook een goede basis voor huisgemaakte verzorgingsproducten zoals zeep, deo en shampoo. Bovendien schijnt kokosolie hét middel tegen hoofdluis te zijn!

Vers brood vind ik echt een eerste levensbehoefte. Als ik echt niet aan vers brood kan komen (of het zelf niet kan bakken) wil ik wel genoegen nemen met knäckebröd of beschuit. Op mijn must-haves pagina staat de Zweedse Omnia oven over met stip op nummer 1 van mijn top 10. En dat is niet voor niets! Ik kan zo ontzettend veel ovengerechten maken in deze oven: van brood, cake, pizza tot stoofpotten.

En nee, ik neem geen blikken campingmargarine mee!
In sommige supermarkten is wel ingeblikte echte boter (lang houdbaar) te vinden, overigens. Dit is leuk voor de eerste paar dagen in de camper, maar echt handig is het niet. Na opening moet het namelijk in de koelkast bewaard worden. En als je het blikje ongeopend bewaart in een bloedhete camper wordt de boter vloeibaar en niet lekkerder.
Het beste alternatief is geklaarde boter, oftewel ghee. Daar kun je goed mee bakken en braden. Ghee kun je eenvoudig zelf maken en in een glazen pot bewaren. Maar je kunt ghee ook in vele supermarkt kopen. Let er dan wel op dat de pot goed afsluitbaar is want ook ghee is vloeibaar bij hogere temperaturen.

Dat wat betreft de basis. Op naar de recepten!

bier-kaas-fondue

Een kaas fondue is super eenvoudig om te maken. Genieten met een borrel voor de glamper. Ik gebruik voor deze fondue Emmenthaler en Cheddar, maar het is ook mogelijk om andere (goed smeltbare) kazen te gebruiken.

  • 1 teen knoflook
  • 1 blik bier
  • 1 kop geraspte Cheddar
  • 1 kop geraspte Emmenthaler
  • 1 lepel maiszetmeel
  • 1 theelepel mosterd
  • Zout, peper en naar smaak verse kruiden
  • Broccoli, aardappeltjes, peen, brood, champignons, etc. om te dippen

Maak eerst de dippers klaar: snij de groenten en het brood in hapklare brokken. Verwarm het bier (niet koken) en doe hier een lepeltje mosterd en de knoflook (heel fijn geraspt of gesneden) bij.
Voeg handje voor handje de geraspte kaas toe. Eerst oplossen, dan pas het volgende handje. Laat de kaasfondue niet koken! Bind de fondue met wat in water of bier opgelost maiszetmeel (maizena).

pulled pork in de Dutch Oven

Op mijn pagina must-haves promoot ik de Dutch Oven. En dat is niet voor niets, want deze pan is fantastisch te gebruiken boven een kampvuurtje, op de bbq of gewoon op een gaspit.

Er zijn fantastische recepten voor de Dutch Oven te vinden, deze is een van mijn favorieten, uit het kookboek ‘Dutch Oven’ van Tim Ziegeweidt.

  • 2,5 kg varkensprocureur
  • 4 el BBQ rub
  • 4 rode uien
  • 4 paprika’s (verschillende kleuren, leuk!)
  • 2 rode pepers (minimaal)
  • 2 el plantaardige olie
  • 800 gr ontvelde tomaten (uit blik mag)
  • 200 gr mais (uit blik mag)
  • 400 gr witte bonen (blik)
  • 1 l runderbouillon

Wrijf de procureur in met de bbq-rub en rook het vlees daarna op de bbq met indirecte hitte of in de smoker. Snij de uien in ringen, de paprika in repen en de pepertjes (met of zonder zaad) fijn. Verhit de Dutch Oven op een ondervuur tot +/- 250 graden door ongeveer 30 gloeiende briketten onder de pan. Verhit de olie in de pan, voeg uien, paprika’s en pepers toe en bak dit alles kort aan. Voeg de tomaten toe en breng tot de kook. Leg de stukken procureur erop en voeg bonen, mais en ongeveer een halve liter bouillon toe. Sluit de pan, matig het vuur tot ongeveer 150 graden door zo’n 12 hete briketten op de deksel te leggen en zo’n 8 onder de pan. Leg de rest van de briketten weg. Laat 1,5 – 3 uur stoven en check af en toe of er genoeg vocht in de pan is. Zo niet: voeg dan wat bouillon toe. Ten slotte trek je het vlees uit elkaar in de pan.

Ik vind het ontzettend jammer dat mijn favoriete foodbox bezorger niet langs kan komen tijdens mijn reizen door Europa. Als ik thuis ben, eet ik namelijk alleen maar recepten uit de foodbox, omdat het zo makkelijk is: de recepten zijn eenvoudig maar de gerechten smaken fantastisch. Hieronder een paar van mijn favo recepten die ik ‘gepikt’ heb van HelloFresh.

caesarsalade

Deze salade (recept is voor 2 personen) is makkelijk in elkaar te flansen en is een uitstekende maaltijdsalade. Als ik wat restjes groente of sla over heb, doe ik die ook door deze salade. Restjes oud brood gaan in de pan en worden de croutons.

Alle landen hebben hun eigen soort spek, ik gebruik liefst de lokale spek variant. Ook heb ik de spek eens vervangen door pittige chorizo. Een uitstekende variant!

  • 2 stuks kipfilet
  • 80 gr spek
  • 200 gr sperziebonen
  • 2 eieren
  • knoflookteen
  • 1/2 blikje ansjovis
  • citroen
  • 100 gr mayonaise
  • krop romainesla
  • restje brood
  • 30 gr parmakaas
  • olijfolie

Bestrooi de kipfilets met peper en zout en bak ze in olijfolie in ong. 12 minuten bruin en gaar. Bak de laatste 5 minuten de spek mee of bak de spek als de kip uit de pan is. Bewaar kip en spek tot de salade opgemaakt kan worden. Kook ondertussen de sperziebonen en eieren in 1 pannetje ongeveer 6 minuten. De bonen moeten dan beetgaar zijn en de eieren halfhard.

Pers of snijd knoflook fijn. Laat de ansjovis uitlekken en bewaar de olie van de vis. Pers de helft van de citroen, snijd de andere helft in parten. Meng in een kom de mayo, knoflook, de helft van de uitgelekte (en fijngesneden) ansjovis en 2 tl. citroensap. Voeg een beetje peper toe om op smaak te brengen.

Gebruik het koekenpannetje van de kip en spek voor de croutons: snij het brood in +/- 1 cm blokjes. Gebruik de apart gehouden ansjovisolie om de blokjes brood in ongeveer 5 minuten bruin en knapperig te bakken.

Snij de sla grof, snij de kip in plakken, snij de eieren in parten.

Meng de sla, bonen en croutons in een schaal. Verdeel de ei over de salade en garneer met de dressing en geraspte of heel fijn gesneden kaas. Leg de apart gehouden ansjovis, plakjes kip en spek erop en serveer met de citroenpartjes. Klaar! Smullen!

pasta met blauwekaas-champignonsaus

Dit recept voor 2 is echt een makkie om te maken en on-ge-lo-fe-lijk lekker.

Je kan alle zachte blauwe kaas gebruiken die je maar in de wereld kan vinden. Ze smaken steeds anders, de een is pittiger dan de ander bijvoorbeeld, maar kunnen allemaal gecombineerd worden met peer en champignons.

  • 180-200 gr pasta naar keuze
  • 100 gr spekblokjes
  • 250 gr champignons
  • 1 peer
  • 200 ml (kook)room
  • 75-100 gr blauwe kaas
  • rucola
  • (witte) balsamico azijn

Kook de pasta van jouw keuze al dente.

Bak de spekjes knapperig in 6-7 minuten en bewaar apart. Bewaar het bakvet in de pan.

Snij de champignons in kwarten. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes van ong. 1 cm.

Bak de champignons +/- 5 minuten in de pan met bakvet dat je hebt bewaard. Voeg de peer toe en bak een minuutje mee. Voeg de blauwe kaas en room toe en roer goed door. Laat de saus een minuut of 7-10 inkoken. Voeg aan het einde de bewaarde spekblokjes toe. Breng op smaak met peper en een beetje zout.

Meng de rucola met 1 el balsamicoazijn en verdeel de rocolasla over de borden. Leg de past hier half op en verdeel de saus over de pasta. Buon Appetito!

pompoen-pindasoep

Deze soep voor 2 is in no time gemaakt. Het is alsof er een engeltje over je tong p…. zo lekker!

Overigens voeg ik altijd iets meer pindakaas toe dan het recept voorschrijft. En ik voeg altijd wat pittigs toe: een vers pepertje of wat cayenne.

  • 1 knoflookteen
  • 1 wortel
  • 4 bosuitjes
  • 300 gr pompoen
  • 3 tl kerriepoeder
  • 3 el pindakaas
  • 2 eieren
  • olijfolie
  • 1,5 blokje groentebouillon
  • platbrood/brood/pistolet

Kook 8 dl water. Pers de knoflook of snij heel fijn en snijd de wortel in plakken. Snij de bosui in fijne ringen ( hou zo’n 2 el van het groene deel apart voor de garnering). Snij de pompoen in kleine blokjes van 1/2 – 1 cm.

Verhit de olijfolie in een soeppan met deksel, voeg de knoflook, wortel, pompoenblokjes kerriepoeder en bosui toe en roerbak zo’n 2 minuten. Voeg 6 dl water toe en verkruimel de bouillonblokjes boven de pan. Breng aan de kook en laat 14-16 minuten koken.

Kook ondertussen de eieren hard (6-8 minuten) en laat ze hierna schrikken onder koud water. Pel de eieren en snij doormidden of in kwarten.

Pureer de soep en haal van het vuur. Voeg de pindakaas toe en roer dit goed door de soep. Voeg eventueel extra water toe als je de soep te dik vindt. Breng op smaak met peper en zout.

Als je platbroden gebruikt, verwarm deze dan vlak voor serveren in een droge koekenpan. Doe de soep in kommen, garneer met de rest van de bosui en de eieren en val aan!

Kokoswafels met gekaramelliseerde ananas

Guy Turland is mijn favo chef (én surfer, free-diver and YouTube kooksensatie) en weet in zijn recepten het ultieme Bondi Beach gevoel te vangen.

Dit recept maak ik regelmatig als ontbijtje. Voor de handigheid: ik bewaar de vaste, droge ingrediënten gemixt en al in een pot. In plaats van verse vanille gebruik ik wat vanillesuiker dat ook in deze mix gaat.

300 g bloem
1 el bakpoeder
¼ tl zeezout
35 g kokossuiker of bruine suiker
2 eiwitten, 2 eidooiers
500 ml kokosmelk
125 ml kokosolie
rasp van 1 citroen
zaadjes uit 1 vanillestokje

350 g ananasstukjes
500 ml donkere rum
1 el kokossuiker
1 el fijn geraspte verse gember
2 takjes tijm (alleen blaadjes)
2 el kokosflakes

Wafels: zeef de bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Mix de eierdooiers met de kokosmelk, kokosolie, citroenrasp en vanillezaadjes in een andere kom en voeg vervolgens de droge ingrediënten toe en meng weer goed. Klop de eiwitten stijf tot een luchtige, stevige massa ontstaat en vouw deze luchtige eiwitten door de mix. Bak deze mix in een wafelijzer 4-5 minuten, tot goudbruin.

Ananas: doe de ananasstukjes in een koekenpan en laat het (niet te heet) bakken tot zacht en gekaramelliseerd. Ondertussen mix je de rum met de suiker, gember en tijm. Als de ananas klaar is, zet je het vuur onder de pan uit en voeg je de rummix toe aan de pan met ananas. Laat dit het een paar minuutjes marineren. Schep de ananas over de wafels, bestrooi met de flakes. Klaar! Niks meer aan doen…

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!