Quibuz op reis Italie

Quibuz houdt van autorijden en op reis in de glamper is een groot avontuur voor hem. Hij dartelt de hele dag rond de glamper en maakt veel mensenvrienden met wie hij zijn favoriete spelletje kan doen: frisbee-en.

Een paar dagen of een weekje op reis met de hond is makkelijk: inladen en go! Wat langere tijd op weg behoeft iets meer voorbereiding.

regels

Voor je op reis gaat is het goed te onderzoeken welke regels er gelden voor het meenemen van je huisdier naar het land van bestemming. Over het algemeen gelden in alle landen de volgende regels:

Het Europees Dierenpaspoort is overal verplicht. Het paspoort krijg je standaard van je fokker of bij adoptie van een hond of kat. Als je je mormeltje laat inenten, wordt dit door je dierenarts in het Dierenpaspoort vermeld. Heb je onverhoopt geen Dierenpaspoort? Koop er dan een bij je dierenarts. Let op dat in sommige landen een aanvullend gezondheidscertificaat nodig is.

Een huisdier moet geïdentificeerd kunnen worden aan de hand van een chip. Is jouw pooch iets ouder? Een tatoeage is alleen nog geldig als je kunt aantonen dat die voor 3 juli 2011 is gezet en als die nog goed leesbaar is.

Als de documentatie van jouw vierpotige reisgenoot niet in orde blijkt te zijn, kan de douane het dier “aanhouden”. Dat betekent dat je dier dan in quarantaine moet, totdat het voldoet aan de gezondheidsvoorschriften. De douane kan ook beslissen het dier terug te sturen naar het land van herkomst. Maar het kan nog erger: als quarantaine of terugsturen geen opties zijn, kan in het uiterste geval je huisdier geëuthanaseerd worden. Neem dus geen risico, zorg ervoor dat de papieren van jouw huisdier op tijd geregeld en in orde zijn.

Alle dieren (dus niet alleen honden, maar ook katten en fretten!) moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës), ten minste 21 dagen voor de reis. De chip moet zijn ingebracht vóór de vaccinatie.

Bij een aantal landen moeten de honden verplicht behandeld zijn tegen wormen. Vergewis je van tevoren of dit ook geldt voor de landen waar jij doorheen reist of waar je langer gaat verblijven.

In veel Europese landen (o.a. Frankrijk, Spanje, Denemarken, Italië, en bepaalde regio’s in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk) is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor hondenbezitters. Lees de polis van je eigen WA verzekering om te checken of de schade door jouw huisdier veroorzaakt, meeverzekerd is. Meestal is dit het geval en is een aparte verzekering voor je huisdier niet nodig. Vraag je verzekeraar om een Engelse vertaling van je WA polis en neem deze mee op reis. Dan kun je als er iets naars gebeurt met je dier tijdens de reis, direct aantonen dat je goed verzekerd bent.

Sommige hondenrassen zijn verboden en mag je dus niet mee op reis nemen naar andere Europese landen (bijvoorbeeld Pit Bull Terrier, Japanse Tosa, Mastiff, Staffordshire Terriër, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Ovtcharka. Heb je een hond hond die hierop lijkt? Check dan voor vertrek of je die mee mag nemen naar het land van bestemming én alle landen waar je doorheen reist. In sommige landen moet je met stamboom kunnen bewijzen dat je hond níet tot een van deze rassen behoort.

In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ben je verplicht je hond in de auto veilig vast te zetten met een hondengordel, een reiskennel of achter een hondenrek.

In Hongarije moet je een muilkorf en een riem bij je hebben. In Italië en Oostenrijk bijvoorbeeld, is het in openbare gelegenheden verplicht om je dier aangelijnd en gemuilkorfd te hebben.

De ANWB geeft op haar site goede, uitvoerige informatie over de regels m.b.t. huisdieren in diverse landen. Kijk op de site van ANWB voor info over Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje.

voorbereidingen

Verzorg je poochie uitgebreid voordat je op reis gaat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de nagels geknipt zijn en bezoek een trimsalon zodat de vacht klaargemaakt kan worden voor een comfortabel verblijf in de camper en in een ander (warm) land. Doe dingen die jouw viervoeter minder prettig vindt ruim voor je op reis gaat zodat de stress minder is als je eenmaal op pad gaat.

Als je huisdier niet gewend is om in de auto te reizen, verzeker je er dan allereerst van dat het beestje echt in staat is om lange afstanden in je camper te reizen. Maak bijvoorbeeld eerst een paar proefreisjes.

Mag ik dan nu buitenspelen?!

Honden kunnen in een reiskennel reizen, maar er zijn ook speciale hondengordels. Deze hondengordels of reiskennels zijn in sommige landen, waaronder Duitsland, verplicht! Laat de hond er van tevoren aan wennen. Een kat kun je het beste in de reiskooi houden. De kat voelt zich dan veiliger en het voorkomt ongelukken. Je moet er niet aan denken dat je dier door de camper vliegt bij een botsing of dat je kat onder de pedalen kruipt!

Maak het je dier tijdens de reis zo comfortabel mogelijk. Hij krijgt met allerlei veranderingen te maken, zoals een steeds veranderende omgeving en een ander klimaat. Zorg dat ‘ie een rustige, eigen plek heeft waar hij ook tijdens het rijden een tukje kan doen. En zorg ervoor dat hij ook tijdens het rijden kan drinken. Misschien het allerbelangrijkste (ook voor jouzelf): neem veel rijpauzes en maak dan ook de tijd voor een wandelingetje.

Ik neem voor Quibuz altijd zijn eigen voer mee. Net als veel andere honden krijgt hij last van buikloop als hij plots een ander merk brokjes krijgt. Neem van mij aan: een hond aan de dunne is geen pretje in een camper! Ook goed om te weten: de kwaliteit van blikvoer neemt af bij hoge temperaturen en de houdbaarheid neemt ook af.

Het is handig het telefoonnummer van je eigen dierenarts en het chipnummer te noteren. Als je huisdier een aandoening heeft, vraag je dierenarts dan om een vertaling van de officiële naam van aandoening en van de medicijnen die nodig zijn. Denk er ook aan dat medicijnen minder lang houdbaar zijn als het warm is.

wat neem je mee?

Net als voor mijzelf, heb ik ook voor Quibuz een vakantie checklist:

  • Europees dierenpaspoort met daarin het inentingsbewijs, de rabiësverklaring en een eventuele gezondheidsverklaring
  • kopie van het registratiebewijs van je dier bij een databank met daarop het chipnummer
  • Indien van toepassing: kopie van de stamboompapieren; CITES papieren
  • eigen voer
  • water (voor onderweg)
  • speeltjes
  • tekendruppels en tekenkaart
  • penning of kokertje met gegevens niet alleen je huisadres maar ook je kenteken, email en telefoonnummer!)
  • een duidelijke foto (neus tot kont) waarop tekening goed te zien is
  • gegevens eigen dierenarts
  • eet- en drinkbakken voor binnen en buiten de camper
  • slaapplaatsen voor binnen en buiten
  • ehbo doos met producten voor je huisdier
  • eventueel medicijnen
  • eventueel muilkorf
  • extra riem en halsband
  • grondpen/draaipen met lang touw / lange lijn
  • borstel, shampoo en andere verzorgingsproducten
  • poepzakjes
  • reisbench

Tijdens een reis hoor ik wel eens verhalen over wat er mis kan gaan. Ik heb van die verhalen geleerd dat je het best goed voorbereid op reis kan gaan, want een ongelukje zit in een klein hoekje…

Als ik onverhoopt snel terug naar Nederland moet vliegen, kan ik Quibuz meenemen want ik heb altijd een reisbench bij me die voldoet aan de IETA eisen en die makkelijk uit elkaar kan zodat ‘ie weinig ruimte inneemt in de garage van de glamper.

stewardess met honden in de cabine

Kleine honden (en servicehonden) mogen meestal meereizen in de cabine van het vliegtuig. Maar als je je hond meeneemt als ruimbagage moet je hond in een speciale reisbench die aan speciale voorwaarden moet voldoen. Als je ervoor zorgt dat je een bench aanschaft met het IATA keurmerk, dan ben je er zeker van dat deze is goedgekeurd voor het vliegtuig. Let ook heel goed op de maten van je hond en de bench. Kijk op de sites van de verschillende vliegmaatschappijen welke regels er gelden voor vervoer zodat jij voor jouw hond of kat de juiste bench kan aanschaffen

dier blij, baasje blij

Ik geniet altijd enorm als Quibuz me vergezelt tijdens mijn avonturen want ik merk dat hij helemaal in zijn element is. Als we niet op de weg zitten, verblijven we op de mooiste plekjes en hebben we alle vrijheid. Dat betekent dat Quibuz de hele dag los buiten mag blijven en z’n eigen gangetje kan gaan. Hij gaat een beetje op onderzoek uit, snuffelt wat in de bosjes en gaat dan eens een tukje doen (met 1 oog half open zodat ‘ie me wel in de gaten kan houden!). Als er mensenkinderen in de buurt zijn pakt hij z’n bal of frisbee en daagt ‘ie de kinderen uit met hem te spelen. Een groot K9 feest dus.

Ik moet erbij zeggen dat ik wel heel erg geluk heb met zo’n blije, onafhankelijke en toch heel trouwe hond. En soms gaat het ook niet helemaal over rozen…. hij dwaalt wel eens te ver af en er zijn mensen die zijn opdringende gezelschap echt niet op prijs stellen. En 24/7 een drukke hond om me heen in een klein huisje op wielen…. het blijft een uitdaging.

De binnen- en buitenwereld houd ik zoveel mogelijk gescheiden. Dat scheelt een hoop troep en Quibuz weet ook precies wat er van hem verwacht wordt als hij in de glamper is en als hij buiten is. Hij heeft zowel binnen als buiten een rustplaats: binnen heb ik voor hem een mand staan en als hij buiten is, rust hij op zijn eigen ligbed.

Ik een aantal must-haves geselecteerd die het leven in je glamper met een huisdier een stuk makkelijker maken:

hond op zn rug op een stretcher

Een hondenstretcher is ideaal voor buiten. De hond ligt niet direct op de grond en hij houdt het daarom heerlijk koel. Ideaal dus voor in een warmer klimaat. De stretcher is bovendien heel makkelijk schoon te houden.

Voor Quibuz heb ik een opvouwbare stretcher gekocht die makkelijk in de camper op te bergen is.

Het poezenvolk verdient alleen het beste van het beste! Deze hangmat kan je tegen het raam van je glamper ‘plakken’. Een ideale verblijfplaats voor poespoes!

Let er wel op dat je een goede, degelijke kwaliteit koopt. De lorretjes hebben slechte zuignappen waardoor de hammock met kat en al van het raam kan denderen….

hond in het gras aan oprollijn

Als de hond niet los mag lopen is een grondpin met een lange lijn ideaal. Er zijn eenvoudige draaipinnen met een stevige vaste lijn, maar deze versie is een stuk fijner: een grondpin met oprollijn. Je hond of kat heeft genoeg ruimte om te bewegen maar kan zich niet meer vastlopen in de lijn.

De drinkbak van Quibuz staat altijd voor hem klaar. Ik ruim hem niet op als ik ga rijden want dat vergeet ik toch steeds te doen. Een anti-klots drinkbak is fantastisch! Nooit meer een natte vloer, ook niet als Quibuz zich weer eens over-enthousiast op zijn waterbak stort. Een tijdens het rijden blijft het water keurig in de kom.

Iedere dierenliefhebber weet dat je je geliefde viervoeter nooit in een afgesloten voertuig moet achterlaten als buiten de zon volop schijnt. De temperaturen in de camper kunnen in de zomer ongelofelijk oplopen. Dat merk je als je de deuren open hebt, moet je nagaan als alles potdicht zit.

Kun je je smootchie dan helemaal nooit alleen laten in de camper, ook niet als je even een boodschapje moet halen? Jawel, dat kan. Voor even. Maar alleen als je ervoor zorgt dat er een verkoelende luchtstroom aanwezig is. Dat kun je organiseren met twee dakluiken. Een met alleen een luik en een met een Maxxfan. Of allebei met een Maxxfan…. dat is ultieme luxe!

Zo slapen jij en je huisdier altijd lekker koel.

Als je een huisdier hebt, weet je dat het beest altijd een grote wolk van stof en haren in het kielzog heeft. Een kleine leefruimte is voor je het weet bedolven onder een laag stof en zand. Ik veeg een paar keer per dag (!) de vloer om de troep nog enigszins binnen de perken te houden.

Een veger en blik vind ik ondingen. Een handveger met een wat langer handvat is voor mij veel handiger. Het spaart mijn rug en het veegklusje is in no-time gedaan. In veel Zuid-Europese landen zijn er heel geinige handvegers van natuurlijke materialen te vinden. Leuk als souvenir!

Deze heb ik zelf aangeschaft omdat ‘ie zo’n handige vorm heeft en in alle hoekjes en gaatjes komt.

Babesiose wordt vooral door de Dermacentor teek overgebracht. De parasiet breekt de rode bloedcellen van de hond af. De eerste symptomen zijn sloomheid, minder eten en koorts.

Daarna kan bloedarmoede ontstaan en geelzucht, en kan de urine van de hond roodbruin verkleuren, doordat er bloedkleurstof in zit. Het tijdstip waarop de symptomen verschijnen is meestal zo’n 10 tot 20 dagen na de besmetting. Bij pups kan de ziekte plotseling en heftig zijn en kan het dier zenuwverschijnselen krijgen, in shock raken en overlijden.

Bij tijdige behandeling door uw dierenarts kan de hond herstellen. Er kunnen wel chronische klachten blijven zoals ademhalingsproblemen en hoesten, snelle hartslag, bloedarmoede en opgezette lymfeklieren. Zonder behandeling kan de hond uiteindelijk vaak als gevolg van babesiose overlijden.

Het is daarom belangrijk dat je de hond vaak onderzoekt op teken. Als je een teek vindt, moet je die direct verwijderen. Deze kaart is onmisbaar bij het verwijderen van teken en werkt een stuk makkelijker dan een tekenpen.

Camperbuzz gebruikt cookies om de website te verbeteren. Zo kan ik bijhouden hoe je op onze site bent gekomen, op welke links, afbeeldingen en advertenties je klikt en welke pagina\'s je bezoekt. Op die manier kan ik analyseren op welke manier de website door bezoekers gebruikt wordt. Jouw cookies helpen dus om de site nog beter en informatiever te maken!